MS Bratislavská
 Udalosti

Svetový deň výživy

Dňa 15.10.2019 sa v prešovskom PKO uskutočnilo pri príležitosti Svetového dňa výživy kulinárske podujatie, ktoré už napísalo svoj 12.ročník a nieslo sa v znamení „Prevencia proti chorobám prostredníctvom zdravej výživy.“

Do prípravy sa zapojili všetky školské jedálne v meste.

Naše tety kuchárky v rámci tohto podujatia pripravili: Teľaciu roládu s plodmi jesene a mrkvovú nátierku. Pridržiavali sa noriem školského stravovania.

Nátierka mrkvová

Maslo:             0,10kg

Vajcia:             1 ks

Mrkva:             0,07 kg

Štipka soli, trocha mlieka

Maslo vyšľaháme so soľou, pridáme na tvrdo uvarené, postrúhané vajcia, očistenú postrúhanú mrkvu. Zriedime mliekom a vyšľaháme do peny.

Popis: C:\Users\Admin\Desktop\Fotky SDV\20191015_122544.jpg

Teľacia roláda s plodmi jesene

Teľacie stehno:                 0,90 kg

Olej:                                    0,08 l

Soľ:                                      0,012 kg

Sendvič:                             0,30 kg

Mlieko:                               0,20 l

Vajcia:                                3 ks

Muškátový orech, petržlenová vňať, 1 mrkva, brokolica, paprika.                                  

Teľacie mäso umyjeme vcelku, osušíme, nakrájame na väčšie pláty, naklepeme, osolíme a naplníme plnkou, na plnku poukladáme zeleninu (mrkva, brokolica, paprika),  zvinieme do rolády, opečieme na oleji, podlejeme vodou a upečieme. Počas pečenia podlievame vlastnou šťavou a maslom. Upečené mäso vyberieme a pokrájame.

Plnka: pokrájaný sendvič navlhčíme v mlieku, v ktorom sme rozšľahali žĺtka, osolíme, pridáme muškátový kvet, petržlenovú vňať, zamiešame a zľahka vmiešame z bielkov tuhý sneh.

Recept je prepočítaný na 10 porcií.