Svetový deň výživy
Dňa 15.10.2019 sa v prešovskom PKO uskutočnilo pri príležitosti Svetového dňa výživy kulinárske podujatie, ktoré už napísalo svoj 12.ročník a nieslo sa v znamení „Prevencia proti chorobám prostredníctvom zdravej výživy.“
Do prípravy sa zapojili všetky školské jedálne v meste.
Naše tety kuchárky v rámci tohto podujatia pripravili: Teľaciu roládu s plodmi jesene a mrkvovú nátierku. Pridržiavali sa noriem školského stravovania.
Nátierka mrkvová
Maslo: 0,10kg
Vajcia: 1 ks
Mrkva: 0,07 kg
Štipka soli, trocha mlieka
Maslo vyšľaháme so soľou, pridáme na tvrdo uvarené, postrúhané vajcia, očistenú postrúhanú mrkvu. Zriedime mliekom a vyšľaháme do peny.
Teľacia roláda s plodmi jesene
Teľacie stehno: 0,90 kg
Olej: 0,08 l
Soľ: 0,012 kg
Sendvič: 0,30 kg
Mlieko: 0,20 l
Vajcia: 3 ks
Muškátový orech, petržlenová vňať, 1 mrkva, brokolica, paprika.
Teľacie mäso umyjeme vcelku, osušíme, nakrájame na väčšie pláty, naklepeme, osolíme a naplníme plnkou, na plnku poukladáme zeleninu (mrkva, brokolica, paprika), zvinieme do rolády, opečieme na oleji, podlejeme vodou a upečieme. Počas pečenia podlievame vlastnou šťavou a maslom. Upečené mäso vyberieme a pokrájame.
Plnka: pokrájaný sendvič navlhčíme v mlieku, v ktorom sme rozšľahali žĺtka, osolíme, pridáme muškátový kvet, petržlenovú vňať, zamiešame a zľahka vmiešame z bielkov tuhý sneh.
Recept je prepočítaný na 10 porcií.